Jadłospis
Jadłospis
12.06.2023 Śniadanie: alergeny: 1, 7 chleb razowy, chleb biały, masło, szynka, sałata, rzodkiewka, pomidor koktajlowy, kakao Obiad: alergeny:1 zupa ogórkowa, naleśniki twarożek, woda z cytryną Podwieczorek: alergeny:1,3,4 chleb żytni, chleb biały, masło, pasta jajeczna z tuńczykiem i majonezem, szczypior, herbata owocowa, jabłko |
13.06.20203 Śniadanie: alergeny: 1, 10, 7 chleb razowy, chleb biały, pasztet z kurczaka, słupki warzyw (papryka, seler naciowy, marchewka) kasza jaglana na mleku z siemieniem, herbata owocowa Obiad: alergeny: 1, 10 zupa jarzynowa, filet z indyka, kasza jęczmienna, surówka: marchewka, pomarańcza, herbata rumiankowa Podwieczorek: alergeny: 1, 5, 6, 7, 8, 12 jogurt naturalny, musli, rodzynki, orzechy włoskie, arbuz |
14.06.2023 Śniadanie: alergeny: 1, 7, 3 jajecznica, chleb razowy, chleb biały szczypior, kakao Obiad: alergeny: 1, 3, 7 zupa pomidorowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z jogurtem, brokuł, kalafior, marchewka, fasolka szparagowa, kompot owocowy Podwieczorek: alergeny: 1, 7 bułka wrocławska, masło, twarożek, miód, herbata z cytryną |
15.06.2023 Śniadanie: alergeny: 1, 7, 10 kawa na mleku, chleb razowy, chleb biały, serek wiejski, pomidor, rzodkiewka, szczypior, nasiona słonecznika Obiad: alergeny:7 zupa rosół, potrawka z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, pora, kukurydzy, jabłka, sok pomarańczowy Podwieczorek: alergeny: 7, 8 mleko, wafle ryżowe z dżemem, winogrona |
16.06.2023 Śniadanie: alergeny: 1, 7, 8 chleb razowy, chleb biały, masło, szynka, sałata, rzodkiewka, papryka, pomidor, kawa z mlekiem Obiad: alergeny: 4, 7 zupa fasolowa, ryba smażona, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, woda z cytryną Podwieczorek: alergeny: 1, 7 owsianka na mleku, arbuz |
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
ALERGEN – każda substancja wywołująca reakcje alergiczną (uczuleniową)
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione w tabeli poniżej.
Lp |
Alergeny wg. Rozporządzenia |
Pojawia się w następujących produktach i posiłkach:
|
1. |
ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE |
W postaci pieczywa (zawiera drożdże), pszennego chleba razowego, żytniego, chałki, bułki grahamki, bułki tartej. Błonnika 5 zbóż, kaszy (bulgur, jęczmiennej, orkiszowej), makaronu pełnoziarnistego, musli, pieczywa chrupkiego mieszanego i graham (może zawierać mleko) płatków owsianych, tortilli, wafli wieloziarnistych, ciastek owsianych, w postaci naleśników owsianych |
2. |
SKORUPIAKI |
brak |
3. |
JAJA I PRODUKTY POCHODNE |
W postaci kotletów jajecznych, pasty jajecznej, naleśników owsianych, klopsików, majonezu |
4. |
RYBY I PRODUKTY POCHODNE |
miruna, dorsz, mintaj, pasty jajeczne z tuńczykiem |
5. |
ORZESZKI ZIEMNE |
masło orzechowe |
6. |
SOJA I PRODUKTY POCHODNE |
brak |
7. |
MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ) |
Mleko w postaci napojów mlecznych, smoothie, owsianki/jaglanki, deserów z chia i mleka, w postaci jogurtu z dodatkami, mizerii, sera żółtego, sera twarogowego, serka śmietankowego, serka wiejskiego, śmietanki, masła, w ciastkach owsianych, w postaci napojów mlecznych z dodatkiem czekolady |
8. |
ORZECHY |
W postaci dodatków do deserów migdały, orzechy włoskie, masło migdałowe |
9. |
SELER I PRODUKTY POCHODNE |
ketchup |
10. |
GORCZYCA |
Przyprawa do kurczaka, majonez |
11. |
NASIONA SEZAMU |
W postaci dodatków do deserów |
12. |
DWUTLENEK SIARKI |
rodzynki |
13. |
ŁUBIN |
brak |
14. |
MIĘCZAKI |
brak |
Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.
*Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony „* ”produkt (tj. przyprawy, parówki, wędlina, pasztet, czekolada) może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka (łącznie z laktozą), jaj, selera, gorczycy, orzeszków ziemnych i sezamu
bazylia suszona – może zawierać soję, jaja, gluten, mleko (laktoza), gorczycę, soję
imbir mielony, cynamon, majeranek, bazylia, oregano, czosnek granulowany – może zawierać gluten, jaja, mleko(laktoza), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam
kardamon – może zawierać gluten, jajka, soje, seler, sezam, mleko (laktoza) i gorczycę
ketchup – zawiera seler
kurkuma, pieprz, papryka– może zawierać jaja, mleko (laktoza), soję, gorczycę, seler i orzeszki ziemne
papryka w proszku, papryka wędzona
przyprawa do kurczaka – może zawierać seler i zboża zawierające gluten
W wędlinach i pasztetach śladowo mogą występować: soja, gluten, seler
parówki - produkt może zawierać seler, mleko, gorczycę, orzechy, soję
czekolada gorzka Wedel 64 % - produkt może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, mleko, zboża (gluten), jaja
czekolada mleczna Wedel* (może zawierać: orzeszki ziemne i produkty pochodne, zawiera orzechy, soję, gluten, orzechy laskowe, mleko, zawiera kazeinę, jaja i produkty pochodne)